Soppa på Butternut med lite chili

Pumpa, pumpa, pumpa, i dessa tider finns de överallt, i varenda affär. För en del är de en vacker råvara, för andra är de mer eller mindre ett spöke vid var och varannan entré. 
 
För min del har de varit okända på smak framförallt. Tills förra helgen då jag köpte en utav de pumpor som säljs i butik, Butternut pumpan.
 
Så fort jag skar upp den doftade den honungsmelon och även den råa smaken av den hade en mild smak av just honungsmelon. Mina flickor tyckte om den rå, naturlig som den är.
Kommer ihåg när jag gick i låg och mellanstadiet då vi fick vit kålsallad med riven pumpa i. Så gott! Pumpan ger en söt smak till den skarpa vitkålen. 
 
Iallafall så testade jag att göra en pumpasoppa i helgen. Gjorde den av Butternut.
 
 
Gör så här;
 
Dela en pumpa i bitar och lägg på en oljad form. Tillsätt även 1 lök som är delad i klyftor.
Salta och peppra.
Tillaga i ugn i 200 grader tills de blivit mjuka och fått färg.
 
Därefter lägg allt i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Tillsätt 1/2 tsk torkade chili flingor. Koka upp och därefter puttra på svag värme och tryck sönder pumpan. Tillsätt 1 grönsaksbuljong och 6-7 dl vatten eller mer beroende på hur tjock soppa man vill ha.
Mixa tillslut soppan och smaka av med antingen vinäger, citron eller lite vitt matlagningsvin. Bara för att få en syrlighet.
 
Servera soppan med smörstekta krutonger av ex några dagars gammalt torrt bröd från skafferiet . Krydda gärna krutongerna med vitlökssalt. 
 
Hoppas det ska smaka! 
 
Tips! För en mildare smak och en fräsch brytning; servera med en klick turkisk yoghurt.
 
 
 

Kommentarer:

1 ɑ n n i k ɑ:

Mums!

Kommentera här: