Apples

 
Äpplen, finns det något mer höstligt än äpplen. För mig ger de mersmak. Kan tyvärr inte äta "rå" äpplen men den biten står min man och barn för. Där finns ingen begränsning=) Däremot tillagade äpplen är mer än ljuvligt. Fantastiskt!
 
För inte så länge sedan kom några vänner förbi med en stor påse egenplockade äpplen från deras trädgård. Vilken lyx! Vilken glädje! Vilken välsignelse! 
Och inte långt senare fick vi möjligheten att plocka äpplen i en annan trädgård, precis lagom tills den första laddningen började sina...=) welcome to the apple-family.
 
Så nu kommer frysen att fyllas av klyftade äpplen som kommer avnjutas i pajer och Apple Chutney. Can´t wait!
 
Bästa äppelpajen finns det recept på i bloggen under kategori "Living" och receptet Sticky Crunchy Rhubarb Pie. Byt bara ut rabarber mot äpplen. Eller nedan;
 
50g smält smör
2,5 dl socker
2,5 dl mjöl
1 ägg
0,5 msk bakpulver
en massa äpplen
 
Ugn 175gr i ca 25-30 min. Slå med en sked på skalet. Det ska låta knäckigt.
 
 
 
Apple Chutney
 
6-8 äpplen beroende på storlek i klyftor
2 msk honung
1 dl vatten
juice från en 1/2 citron
1-2 krm finmalen kardemumma beroende på tycke och smak
 
Om äppelklyftorna är frysta så går det inte åt lika mycket vatten. Däremot får man tillsätta lite extra vatten om man lagar på nyplockade äpplen. 
 
Koka upp allt, därefter småputtra på medelvärme tills äpplena gått sönder men ändå har lagom stora bitar.
 
Godast dagen efter ett dygn i kylskåp.
 
Kombinera egna smaker. Varför inte tillsätta kanel eller vanilj?
 
Njut av höstens gåvor!
 

 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Susanna Maria J:

Ser jättegott! Hoppas du får en fin helg :) Kram!

Kommentera här: